JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...

Welcoming Ceremony CCGC with International Student

Semalam Kelab Abe Nik CCGC Club (Counseling Career & Guidance Club) ada buat program bersama International Student ke Melaka.
Mula2 kitaorang pergi ke Masjid Selat Melaka dan tunjukkan diorang pemandangan yang indah disekitar Masjid sana. Abe Nik pon baru pertama kali pergi Masjid Selat Melaka memang cantik sangat pemandangan dan berangin sebab masjid tu memang kat pantai.



Selepas itu kitaorang pergi ke bandaraya Melaka dan melawat sekitar bandaraya Melaka. Abe Nik lama dah x pergi Melaka ,kali terakhir abe nik pergi masa darjah 6.




Selepas itu Kami pergi ke Pantai Klebang dan bermain game disana.Memang seronok dan beramah mesra bersama pelajar Jepun.Selepas abis game setiap kumpulan akan diberi hadiah dan selepas selesai kami balik ke kampus Unikl BMi. Walaupun sehari tetapi sangat bermakna kerana dapat berkenalan dengan international student.


Bukan pelajar Jepun tetapi ada jugak dari India 



Ok sampai disini sahaja diari saya dan akan daatang banyak jugak aktiviti tetapi klau ikutkan memang x de masa lagipon saya nie student dan hanya buat artikel yang simple sahaja .

Belajar balik photoshop


Abe nik baru je belajar sendiri cara nak edit gambar di photoshop. Memang dah lma x usik photoshop. Abe Nik rasa nak edit sebab ada join BMI Picture Club dan diorang biasanya ada tangkap gambar yg cantik2 dan edit lepas tu post dalam group whatapps. Kiranya boleh berkongsi bersama2 kepakaran masing2.

Dibawah ini ada beberapa gambar yang Abe Nik telah edit dan masa first sekali buat nak edit gambar memang mengambil masa lama dalam sehari jugak satu gambar tu. Lepas tu dah biasa sekejap jelah nak edit satu gambar sebab kita dah tau kedudukan kat mna dan nak buat macam mna.

Biasanya Abe Nik belajar edit photoshop melalui youtube dan macam2 kita boleh belajar yang penting rajin dan ada masa hi3.
 

Masuk dalam dunia IPT UniKL


Assalamualaikum, Abe Nik lama dah tidak update blogger sebab memang sibuk nak on9 pon janganlah harap kalau social media tu ada juga bukak.Abe Nik baru sahaja habis WOW di UniKL BMI,Gombak. Apa itu WOW hi3 ? Welcoming Orientation Week . Unikl memang tip top dari segi pengurusan saya bagi 5 bintang.

Bagi yg memerlukan mara jangan risau memang disediakan tetapi kali ini mengikut tangga gaji ibu bapa. dia akan bagi pinjaman sepenuhnya atau hanya pinjaman yuran sahaja. Kebanyakan ramai yang risaumasuk ke UniKL kerana risau mengenai MARA. Jadi jangan risau sangat yang Ibubapa pendapatan rendah InsyaAllah diorang akan usaha untuk dapatkanya cuma lambatlah sedikit kadang2 sem yang kedua baru dapat MARA. Persediaan dan perlu jimat lah dalam masa menunggu MARA nie.

WOW UniKL BMI dibuat selama 4 hari 3 malam dan banyak penerapan yang diberi mengenai kehidupan di IPT bukan sahaja mengenai dunia tetapi mengenai agama juga ditekankan.
OC Amirul yang jaga grop Abe Nik

Aktiviti Tadarus Al-Quran setiap pagi

Persembahan OC2 yang terbaik

Buat aktiviti luar masing2 diberi tugasan 

Antara aktiviti yang kami lakukan di BMI





Perpustakaan BMI




Persembahan yang menarik

Aktiviti secara kumpulan "Futureristic"
Kami buat jam tangan boleh telefon pada masa akan datang

Gambar depan Pejabat,kelas dan lab UNIKL BMI

Asrama perempaun dan lelaki di bahagian belakang

Kerjasama dalam kumpulan jugak diterapkan dalam minggu WOW

Majlis penutupan dan Live Video bersama UNIKL seluruh Malaysia dan bincangkan bersama presiden UNIKL

Abis sudah Minggu WOW kami dan lepas nie masing2 sibuk dengan pembelajaran

Evolusi Proton Persona 2016


Evolusi Persona Movie



Safety Proton Persona 


Proton persona baru nie memang menarik dan tertarik dan terdapat 3 model iaitu Standard , Executive dan Premium semuanya enjin berkuasa 1.6 litre DOHC empat silinder enjin petrol VVT. Standard keselamatan lima bintang ASEAN NCAP kerana dilengkapi enam beg udara bagi spesifikasi tertinggi iaitu Premium dan dua beg udara bagi varian lain. Untuk mengetahui lebih lanjut bolehlah pergi ke Kedai Proton yang berdekatan atau boleh layari laman web proton http://www.newpersona.proton.com/#home


Proton Persona pricing and equipment


Terdapat enam warna untuk dipilih – Midnight Black, Sterling Silver, Cotton White, Graphite Grey, Fire Red and a new Carnelian Brown. Prices for the three trim levels, on-the-road including insurance, are as follows:

1.6 Standard 5MT – RM46,350 (solid), RM46,800 (metalik)
1.6 Standard CVT – RM49,350 (solid), RM49,800 (metalik)
1.6 Executive CVT – RM55,350 (solid), RM55,800 (metalik)
1.6 Premium CVT – RM59,350 (solid), RM59,800 (metalik),  pilihan bodykit ialah RM1,000 tambahan

Berikut adalah pecahan varian secara terperinci:

Proton Persona 1.6 Standard MT/CVT

1.6 litre VVT engine
107 hp at 5,750 rpm, 150 Nm at 4,000 rpm
5.6 l/100 km for 5MT (at 90 km/h)
6.1 l/100 km for CVT (at 90 km/h)
Ecodrive Assist
Reflector halogen headlamps (height adjustable)
Rear fog lamps
Front and rear parking sensors
15-inch wheels in grey (with 185/55R15 Silverstone Kruizer tyres)
Unpainted side mirrors and door handles
Power adjustable wing mirrors
Body-coloured B-pillars
Remote key fob and manual key start
Single-DIN head unit with Bluetooth
Fabric seats
Height adjustable driver’s seat
510-litre boot with space saver spare tyre
Isofix child seat anchors with top tether
Two airbags (front driver and passenger)
ABS with EBD and BA
Electronic Stability Control (ESC)
Hill-hold assist
Front disc brakes, rear drums

Proton Persona 1.6 Executive CVT

Front fog lamps
Body-coloured side mirrors and door handles
Rear bootlid spoiler
Double-DIN head unit with Bluetooth
Gloss titanium chrome centre console housing
Rear USB charging ports
60:40 split-folding rear seats
Fabric door trim

2016 Proton Persona 1.6 Premium CVT

15-inch wheels in silver (with 185/55R15 Goodyear Assurance tyres)
Black B-pillars
Keyless entry with push start button
Touchscreen head unit (Android-based) with Bluetooth and reverse camera
Leather seats and steering wheel
Leather door trim
Power retractable wing mirrors
Six airbags (dual front, side and curtain)
All-around dual-tone bodykit (optional) 

Tukar TP Link Wireless Password


Adakah anda mempunyai router TP-Link dan anda tidak tahu bagaimana untuk tukar password Wi-Fi anda? Artikel ini akan mengajar anda bagaimana untuk menetapkan kata laluan untuk rangkaian Wi-Fi anda supaya tiada siapa yang boleh memecah masuk ke dalam rangkaian anda.

Langkah 1 : Pergi ke google chrome ataupun browser yang anda ada. Untuk melakukan ini, anda taip http://192.168.1.1/ dalam browser anda.Ia akan keluar satu kotak untuk masuk.


Langkah 2 : Taipkan nama pengguna dan kata laluan . Kalau yang biasa punya "admin" untuk dua-
dua kotak.


Langkah 3 : Pilih "Wireless" disebelah kiri. Kemudian, pilih "Basic setting" seperti yang
ditunjukkan gambar dibawah .Jika ingin tukar nama bolehlah ubah di dalam kotak "SSID".Selepas selesai klik SAVE.



Langkah 4 : Seterusnya untuk tukar password pilih "Wireless Security". Kemudian, tukar
"Wireless Password" seperti yang ditunjukkan gambar dibawah dengan password yang                   anda inginkan.Selepas selesai klik SAVE.



Sekarang anda sudah selesai dan boleh dan dapat Nama dan password baru.









Facebook Messenger Widget


 Pasang Slide Out Butang Follower
Adakah anda ingin menambah Facebook Messenger widget di blog anda dan  pengunjung Blog anda boleh berkomunikasi dengan anda?  widget ini adalah terbaik  untuk anda. Secara umumnya di Blog kita menggunakan kenalan menggunakan widget untuk menerima e-mel daripada pembaca blog tetapi jika anda mahu menggunakan facebook untuk menerima mesej Blog anda terus ke laman peminat facebook anda maka widget ini adalah sesuai untuk anda.

Anda boleh menunjukkan laman peminat facebook anda Like butang, serta mampu untuk membolehkan pelawat menulis atau menhantar sebarang mesej kepada anda. Dan semua mesej akan pergi ke kotak mesej facebook anda. Jadi, anda boleh membalas mereka, atau dengan serta-merta dan mula berkomunikasi dengan mereka. Saya berharap widget ini dapat menguatkan hubungan antara pelawat dan admin blog.


Bagaimana Untuk Tambah Facebook Messenger Widget


Langkah 1) Dari Blogger Dashboard, pergi Layout and klik pada Add a Gadget -> Klik                                      HTML/JavaScript
                     (Jangan lupa Download Copy of your template dahulu )


Langkah 2) Pastekan kode dibawah ini di kotak kosong pada HTML/JavaScript

<style type="text/css">
#b-c-facebook .fbchat_box,#chat_f_b_smal,#f_bt_start_chat{background:#3a5897}
#fbchat_box{padding-right:15px;max-width:210px;max-height:50px;display:block;transition:all .3s}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single a,#chat_f_b_smal{font-family:Arial,sans-serif}
#b-c-facebook .fbchat_box,#chat_f_b_smal{text-shadow:0 1px 0 rgba(0,0,0,.1);background-repeat:repeat-x;background-size:auto;background-position:0 0;text-decoration:none}
.chat_f_vt{position:fixed;right:10px}
#chat_f_b_smal{padding:0 10px;cursor:pointer;width:90px;color:#fff;height:38px;line-height:38px;background-color:#3a5897;border:0;margin-right:12px;font-size:14px;z-index:999999999;bottom:0;border-top-left-radius:5px;border-top-right-radius:5px;bottom:-400px;transition:all .3s;text-align:center;display:block}
#chat_f_b_smal:hover{background-color:#3B5998;opacity:1}
#b-c-facebook{margin-right:50px;bottom:0;z-index:9999999999;transition:all .3s;width:250px;height:auto;max-height:375px;min-height:38px;box-shadow:0 10px 50px 0 rgba(0,0,0,0.25);border-top-left-radius:5px;border-top-right-radius:5px;overflow:hidden;display:block}
#b-c-facebook .f-chat-conent{float:left;width:100%;height:335px;overflow:hidden;display:none;background-color:#fff;position:relative}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single{float:left;position:absolute;bottom:0;left:0;background-color:#fff;line-height:25px;color:#fff;width:100%}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single a{float:left;text-decoration:none;margin-left:10px;color:#0C5BB5;font-size:12px}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single a:hover{color:#F60}
#b-c-facebook .fbchat_box label{width:185px}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single label{float:right;color:silver;margin-right:5px;font-size:12px;font-family:Arial}
#b-c-facebook .fbchat_box,#b-c-facebook .fbchat_box label{line-height:20px;margin:0;cursor:pointer;font-family:Arial,sans-serif;font-size:14px}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single i{color:#0C5BB5}
#b-c-facebook .f-chat-conent .fb-page{margin-top:0;float:left;height:310px}
#b-c-facebook .fbchat_box{float:left;padding:0 25px;padding-left:15px;width:250px;color:#fff;height:38px;line-height:38px;background-color:#3a5897;border:0;z-index:9999999;margin-right:12px}
#b-c-facebook .fbchat_box label{position:absolute;top:10px}

.title-f-chat-icon{margin-left:-10px}
#t_f_chat{float:left;position:absolute;right:15px;top:-5px}
#t_f_chat a{color:#fff;font-size:17px;font-family:verdana;text-decoration:none}
#t_f_chat a:hover i{color:#ff0;text-decoration:none}
.chat-left-5{margin-left:2px}
#start_chat{position:absolute;width:248px;height:239px;top:70px;left:0;background-color:#fff;padding:10px;float:left;display:none}
#start_chat em{font-size:11px;color:gray}
.msg_b{color:#434a54;width:80%;word-wrap:break-word;overflow:hidden;font-family:Arial,sans-serif;font-size:14px;background:#edeef1;padding:10px;min-height:13px;margin-bottom:5px;position:relative;margin:5px;border-radius:5px;border:1px solid #dfe3e9}
#close_chat{opacity:0.5}
#close_chat:hover{opacity:1}
.msg_b a{text-decoration:underline;color:#01509E}
#f_bt_start_chat{margin:auto;background-color:#3a5897;border-radius:3px;color:#fff;font-family:Arial;font-size:14px;font-weight:bold;padding:9px 35px;text-decoration:none}
#f_bt_start_chat:hover{text-decoration:none;opacity:0.8}
#start_chat p{margin-top:30px}
#fb_alert_num{background-color:#ff0;padding:0 7px;color:red;border-radius:40px;font-size:13px;font-family:Arial;font-weight:700;position:absolute;right:55px;top:12px;height:20px;line-height:20px;display:none!important}
.hide_chatbox{display:none}
#f_enter_3{margin-top:30px}
</style>

<script>
//<![CDATA[
function check_fist_vist_f(){var _=f_read_cki("check_fist_vist_f");(0==_||""==_)&&(fb_eshow("f-chat-conent"),f_create_cki("check_fist_vist_f","1",1),f_create_cki("f_chat_open","1",1))}
function close_chat(){fb_ehide('b-c-facebook'),f_create_cki('close_chat',1,1),$('body').find('.zopim').remove(),fb_eshow('chat_f_b_smal'),on_playsound('click')}
function open_chat(){f_create_cki('close_chat','0',1),fb_eshow('b-c-facebook'),fb_eshow('f-chat-conent'),fb_ehide('chat_f_b_smal')}
function f_bt_start_chat(){f_create_cki('f_bt_start_chat','1',10),fb_ehide('start_chat'),fb_ehide('fb_alert_num'),on_playsound('click')}
function f_c_start_chat(){var t=f_read_cki('f_bt_start_chat');0==t||''==t?(fb_eshow('start_chat '),fb_eshow('fb_alert_num'),f_chat_step()):(fb_ehide('start_chat'),fb_ehide('fb_alert_num'))}
function b_f_chat(){var t=f_read_cki('f_chat_open');0==t||''==t?(fb_eshow('f-chat-conent'),f_create_cki('f_chat_open','1',1)):(fb_ehide('f-chat-conent'),f_create_cki('f_chat_open','0',1)),on_playsound('click')}
function f_ck_chat(){check_fist_vist_f();f_c_start_chat();var t=f_read_cki('close_chat');if(''==t||0==t||'0'==t){fb_eshow('b-c-facebook'),fb_ehide('chat_f_b_smal');var e=f_read_cki('f_chat_open');(1==e||'1'==e)&&fb_eshow('f-chat-conent')}else fb_eshow('chat_f_b_smal'),fb_ehide('b-c-facebook')}
function f_chat_step(){on_playsound('door_bell')
fb_eshow('f_enter_1');fb_eshow('f_enter_3');}
function fb_eshow(t){document.getElementById(t).style.display='block';}
function fb_ehide(t){document.getElementById(t).style.display='none';}
function f_create_cki(t,e,n){if(n){var o=new Date;o.setTime(o.getTime()+24*n*60*60*1e3);var c='; expires='+o.toGMTString()}else var c='';document.cookie=t+'='+e+c+'; path=/';}
function f_read_cki(t){for(var e=t+'=',n=document.cookie.split(';'),o=0;o<n.length;o++){for(var c=n[o];' '==c.charAt(0);)c=c.substring(1,c.length);if(0==c.indexOf(e))return c.substring(e.length,c.length)}
return''}
function on_playsound(t){}
function ionSound(){1==web_sound&&$.ionSound({sounds:['click','door_bell'],path:fb_path.live_chat_path+'sounds/',multiPlay:!0,volume:'1.0'})}
var web_sound=!0;jQuery(document).ready(function(t){t(window).scroll(function(){var e=t(window).width();680>=e?f_create_cki('f_chat_open','0',1):f_create_cki('f_chat_open','1',1)})}),setTimeout(function(){f_ck_chat()},1000);var $=jQuery.noConflict();!function(t){if(!t.ionSound){var e,n,o,c,_={},f={},a=!1,i=function(e){var c,a;-1!==e.indexOf(':')?(c=e.split(':')[0],a=e.split(':')[1]):c=e,f[c]=new Audio,n=f[c].canPlayType('audio/mp3'),o='probably'===n||'maybe'===n?_.path+c+'.mp3':_.path+c+'.ogg',t(f[c]).prop('src',o),f[c].load(),f[c].preload='auto',f[c].volume=a||_.volume},u=function(t){var e,n,o,c;if(-1!==t.indexOf(':')?(n=t.split(':')[0],o=t.split(':')[1]):n=t,e=f[n],'object'==typeof e&&null!==e)
if(o&&(e.volume=o),_.multiPlay||a){if(_.multiPlay)
if(e.ended)e.play();else{try{e.currentTime=0}catch(i){}
e.play()}}else e.play(),a=!0,c=setInterval(function(){e.ended&&(clearInterval(c),a=!1)},250)},l=function(t){var e=f[t];if('object'==typeof e&&null!==e){e.pause();try{e.currentTime=0}catch(n){}}},r=function(t){var e=f[t];if('object'==typeof e&&null!==e){try{f[t].src=''}catch(n){}
f[t]=null}};t.ionSound=function(n){if(_=t.extend({sounds:['water_droplet'],path:'/sounds/',multiPlay:!0,volume:'0.5'},n),e=_.sounds.length,'function'==typeof Audio||'object'==typeof Audio)
for(c=0;e>c;c+=1)i(_.sounds[c]);t.ionSound.play=function(t){u(t)},t.ionSound.stop=function(t){l(t)},t.ionSound.kill=function(t){r(t)}},t.ionSound.destroy=function(){for(c=0;e>c;c+=1)f[_.sounds[c]]=null;e=0,t.ionSound.play=function(){},t.ionSound.stop=function(){},t.ionSound.kill=function(){}}}}(jQuery);
//]]>
</script>

<a title="Open Chat" id="chat_f_b_smal" onclick="open_chat()" class="chat_f_vt">Open Chat</a> <div id="b-c-facebook" class="chat_f_vt"> <div id="fbchat_box" onclick="b_f_chat()" class="fbchat_box"> <label>Send Message to Admin</label> <span id="fb_alert_num">1</span> <div id="t_f_chat"><div class='close_chatfb' onclick='hidechatfb()'>_</div></div></div><div id="f-chat-conent" class="f-chat-conent"> <div class="fb-page" data-tabs="messages" data-href="https://www.facebook.com/belajarblog/" data-width="250" data-height="310" data-small-header="true" data-adapt-container-width="true" data-hide-cover="true" data-show-facepile="false" data-show-posts="true"> </div><div id="start_chat"> <div id="f_enter_1" class="msg_b hide_chatbox"> Hello! Thanks for visiting my site. Please press Start button to Contact with Admin :) </div><p id="f_enter_3" class="hide_chatbox" align="center"> <a href="javascript:;" onclick="f_bt_start_chat()" id="f_bt_start_chat">Start</a> </p></div></div></div>

<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','facebook-jssdk'));</script>


Langkah 3) Klik Save templates dan lihat hasilnya.

Nota : -

Jangan lupa tukar tulisan yang berwarna merah https://www.facebook.com/belajarblog dengan Facebookk Page Name atau ID.