Khamis, Februari 28, 2019

Nodemcu (ESP8266) on Arduino IDE



Kali ini sya akan bagi tutorial macam mna untuk tau basic apa yang perlu buat sebelum kita memulakan program mengunakan NodeMCU. Benda ini mesti kita kena baut sebelum memulakan kerja



Check out the video to know step by step tutorial on how to get started with our  chip Esp8266




  • Firstly open the Arduino IDE


  • Go to files and click on the preference in the Arduino IDE


copy the below code in the Additional boards Manager

http://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json


  • Click OK to close the preference Tab.




  • After completing the above steps , go to Tools and board, and then select board Manager


  • Navigate to esp8266 by esp8266 community and install the software for Arduino.


Once all the above process been completed we are ready to program our esp8266 with Arduino IDE.

Tukar engine dan cat dalam



Kereta saya sudah lama tersidai di bengkel ayah sedara saya dan hampir setahun  dan roadtax mati. Saya dapat cuti selama dua bulan dan ayah saya merancang untuk tukar engine dan cat dalam engine supaya nampak lebih kemas dan tersusun. Ayah sedara saya ada cari engine di kedai dan mendapatkan harga yang murah. Kalau nak beli satu engine tu memang agak mahal dan ayah sedara saya minta engine kosong sahaja dan tanpa sebarang wayar dan throtte body. engine B22A harganya dalam 800 sahaja.


Bila dapat dan kami periksa timing belt dalam ada orang dah usik dan ada beberapa barang dah hilang. Nasib baik engine lama masih tersimpan lagi dalam bengkel dan kami hanya ambil barang yang tidak ada dan masuk kan ke engine baru. Engine tengok masih elok dan macam baru pakai tidak sampai setahun. Engine sya nie engine biasa tapi memang kena import jugak dari luar negara tu agak susah untuk dapatkan. Saya ada tengok ayah sedara saya buat timing belt memang ada cara dia tpi saya masih tidak boleh buat sebab macam susah tapi kalau dah selalu buat mungkin biasalah.

Pertama kali kami bukak engine dan semua wiring dan piping dalam kami cabut sebab untuk cat mesti kena buang semua baru cantik untuk cat dalam. Saya dan adik dan sepupu buat semua nak dekat sebulan jugak bila dah cabut semua kena gosok dan basuh supaya tiada minyak yang akan melekat kat body sebab nanti takut cat tidak lekat.

This entry was posted in

Ahad, November 25, 2018

Create your own custom stickers for WhatsApp





Pertama sekali,ini hanya digunakan untuk smartphone Android sahaja. WhatsApp ada update yang terbaru dan semua boleh mengunakan sticker yang telah sedia ada. Tpi bagi yang mahu custom sendiri perlulah ada beberapa Apps yang perlu download untuk digunakan. Saya hanya mengunakan 2 apss untuk crop dan masukkan kedalam Whatapss.

App yang perlu anda download didalam smartphone adalah
1: Background Eraser
2: Personal Sticker for Whatsapp

Selasa, November 06, 2018

Bagaimana untuk letak video youtube didalam post blogger




Walaupun ini hanyalah basic tetapi ada lagi orang yang tidak mengetahui mengenainya. Jadi saya akan terangkan bagaimna untuk masukkan youtube di dalam post blogger. Terdapat beberapa langkah untuk masukkan video youtube ke dalam blogger dan anda boleh pilih langkah mana yang sesuai untuk digunakan.



Cara 1: Tambah youtube video menggunakan Embed Code
Biasa yang selalu orang guna ialah embed code.


  1. Pertama pergi ke YouTube.com dan pilih video yang anda ingin embed.
  2. Selepas itu, klik pada share icon.
  3. Klik  “Embed” from the tab menu and copy semua code.
  4. Selepas copy YouTube video embed code,Pergi ke Blogger >> Add New Post >> Select HTML tab >> paste the embed code di dalam  HTML Editor.
  5. Anda boleh ubah panjang atau tinggi mengikut kehendak anda dan setelah itu tekan Publish.


Cara 2: Tambah video youtube menggunakan Share Button


  1. Untuk direct terus share Video Youtube ke blogger anda pergi ke youtube.com dan pilih video yang anda ingin masukkan.
  2. Klik share icon.
  3. Akan ada terdapat pelbagai social network punya sites untuk anda share ,Klik Blogger icon.
  4. Selepas klik Blogger Icon, dan akan keluar  untuk memilih blog mana yang anda mahu letak dan klik Publish Post.


Cara 3: Tambah video youtube menggunakan “Insert a Video” option dalam Blogger:
Ini lagi mudah sebab kita guna built-in “Insert a Video” yang telah ada disediakan didalam blogger post editor.

  1. Pergi Blogger >> Add a New Post dan klik pada “Insert a Video” icon.
  2. Kita mahu tambah video dari youtube,pilih "from Youtube" dan anda boleh masukkan dalam post.
  3. Didalam search box, taip tajuk video yang anda inginkan. Klik pada video thumbnail dan tekan “Select” button untuk ditambah ke dalam blog post.
  4. Last sekali klik Publish button.


Saya berharap tutorial ini dapat membantu kepada sesiapa yang baru dalam blogger. Jika ada sebarang yang tidak ketahui bolehlah and comment dibawah ini untuk penjelasan lebih lanjut.

Ahad, November 04, 2018

Customization of Text Selection Color for Blogger





Dengan warna pemilihan teks, apa yang saya maksudkan adalah apabila seseorang highlight teks dengan mouse pada artikel blog anda kemudian akan keluar warnaya. Warna latar belakang unggu dan warna teks berwarna putih. Ia tidaklah penting sangat cuma untuk cantikan lagi blog. Jika anda berminat boleh mengikuti tutorial dibawah.


Step 1 : First, Cari code ]]></b:skin>
Code Warna : http://www.belajarblogs.com/2010/09/kode-warna.html
Step 2 : Selepas itu, paste the code yang diberi diatas code yang anda cari selepas anda tukar warna mengikut kesusuaian blog anda.


/*-Text selection Customization- */
::selection {
background:#e67e22; /*- Background color on selection-*/
color:#fff; /*-Text color on selection-*/
}
::-moz-selection {
background:#e67e22;
color:#fff
}
::-webkit-selection {
background:#e67e22;
color:#fff
}


Final Step: Klik save dan anda boleh lawat blog anda.

Jumaat, November 02, 2018

Hide and Show Search Box on Taskbar in Windows 10




In Windows 10 , the search box is added to the taskbar, as shown in the following video. You can hide or show it depending on your own need. 

1. Right-click taskbar
2. Point at Search on the menu.
3. Select Hidden or Show search box in the sub-list, as exhibited in the following video.


This entry was posted in
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...