JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...

Evolusi Proton Persona 2016


Evolusi Persona Movie



Safety Proton Persona 


Proton persona baru nie memang menarik dan tertarik dan terdapat 3 model iaitu Standard , Executive dan Premium semuanya enjin berkuasa 1.6 litre DOHC empat silinder enjin petrol VVT. Standard keselamatan lima bintang ASEAN NCAP kerana dilengkapi enam beg udara bagi spesifikasi tertinggi iaitu Premium dan dua beg udara bagi varian lain. Untuk mengetahui lebih lanjut bolehlah pergi ke Kedai Proton yang berdekatan atau boleh layari laman web proton http://www.newpersona.proton.com/#home


Proton Persona pricing and equipment


Terdapat enam warna untuk dipilih – Midnight Black, Sterling Silver, Cotton White, Graphite Grey, Fire Red and a new Carnelian Brown. Prices for the three trim levels, on-the-road including insurance, are as follows:

1.6 Standard 5MT – RM46,350 (solid), RM46,800 (metalik)
1.6 Standard CVT – RM49,350 (solid), RM49,800 (metalik)
1.6 Executive CVT – RM55,350 (solid), RM55,800 (metalik)
1.6 Premium CVT – RM59,350 (solid), RM59,800 (metalik),  pilihan bodykit ialah RM1,000 tambahan

Berikut adalah pecahan varian secara terperinci:

Proton Persona 1.6 Standard MT/CVT

1.6 litre VVT engine
107 hp at 5,750 rpm, 150 Nm at 4,000 rpm
5.6 l/100 km for 5MT (at 90 km/h)
6.1 l/100 km for CVT (at 90 km/h)
Ecodrive Assist
Reflector halogen headlamps (height adjustable)
Rear fog lamps
Front and rear parking sensors
15-inch wheels in grey (with 185/55R15 Silverstone Kruizer tyres)
Unpainted side mirrors and door handles
Power adjustable wing mirrors
Body-coloured B-pillars
Remote key fob and manual key start
Single-DIN head unit with Bluetooth
Fabric seats
Height adjustable driver’s seat
510-litre boot with space saver spare tyre
Isofix child seat anchors with top tether
Two airbags (front driver and passenger)
ABS with EBD and BA
Electronic Stability Control (ESC)
Hill-hold assist
Front disc brakes, rear drums

Proton Persona 1.6 Executive CVT

Front fog lamps
Body-coloured side mirrors and door handles
Rear bootlid spoiler
Double-DIN head unit with Bluetooth
Gloss titanium chrome centre console housing
Rear USB charging ports
60:40 split-folding rear seats
Fabric door trim

2016 Proton Persona 1.6 Premium CVT

15-inch wheels in silver (with 185/55R15 Goodyear Assurance tyres)
Black B-pillars
Keyless entry with push start button
Touchscreen head unit (Android-based) with Bluetooth and reverse camera
Leather seats and steering wheel
Leather door trim
Power retractable wing mirrors
Six airbags (dual front, side and curtain)
All-around dual-tone bodykit (optional) 

Tukar TP Link Wireless Password


Adakah anda mempunyai router TP-Link dan anda tidak tahu bagaimana untuk tukar password Wi-Fi anda? Artikel ini akan mengajar anda bagaimana untuk menetapkan kata laluan untuk rangkaian Wi-Fi anda supaya tiada siapa yang boleh memecah masuk ke dalam rangkaian anda.

Langkah 1 : Pergi ke google chrome ataupun browser yang anda ada. Untuk melakukan ini, anda taip http://192.168.1.1/ dalam browser anda.Ia akan keluar satu kotak untuk masuk.


Langkah 2 : Taipkan nama pengguna dan kata laluan . Kalau yang biasa punya "admin" untuk dua-
dua kotak.


Langkah 3 : Pilih "Wireless" disebelah kiri. Kemudian, pilih "Basic setting" seperti yang
ditunjukkan gambar dibawah .Jika ingin tukar nama bolehlah ubah di dalam kotak "SSID".Selepas selesai klik SAVE.



Langkah 4 : Seterusnya untuk tukar password pilih "Wireless Security". Kemudian, tukar
"Wireless Password" seperti yang ditunjukkan gambar dibawah dengan password yang                   anda inginkan.Selepas selesai klik SAVE.



Sekarang anda sudah selesai dan boleh dan dapat Nama dan password baru.









Facebook Messenger Widget


 Pasang Slide Out Butang Follower
Adakah anda ingin menambah Facebook Messenger widget di blog anda dan  pengunjung Blog anda boleh berkomunikasi dengan anda?  widget ini adalah terbaik  untuk anda. Secara umumnya di Blog kita menggunakan kenalan menggunakan widget untuk menerima e-mel daripada pembaca blog tetapi jika anda mahu menggunakan facebook untuk menerima mesej Blog anda terus ke laman peminat facebook anda maka widget ini adalah sesuai untuk anda.

Anda boleh menunjukkan laman peminat facebook anda Like butang, serta mampu untuk membolehkan pelawat menulis atau menhantar sebarang mesej kepada anda. Dan semua mesej akan pergi ke kotak mesej facebook anda. Jadi, anda boleh membalas mereka, atau dengan serta-merta dan mula berkomunikasi dengan mereka. Saya berharap widget ini dapat menguatkan hubungan antara pelawat dan admin blog.


Bagaimana Untuk Tambah Facebook Messenger Widget


Langkah 1) Dari Blogger Dashboard, pergi Layout and klik pada Add a Gadget -> Klik                                      HTML/JavaScript
                     (Jangan lupa Download Copy of your template dahulu )


Langkah 2) Pastekan kode dibawah ini di kotak kosong pada HTML/JavaScript

<style type="text/css">
#b-c-facebook .fbchat_box,#chat_f_b_smal,#f_bt_start_chat{background:#3a5897}
#fbchat_box{padding-right:15px;max-width:210px;max-height:50px;display:block;transition:all .3s}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single a,#chat_f_b_smal{font-family:Arial,sans-serif}
#b-c-facebook .fbchat_box,#chat_f_b_smal{text-shadow:0 1px 0 rgba(0,0,0,.1);background-repeat:repeat-x;background-size:auto;background-position:0 0;text-decoration:none}
.chat_f_vt{position:fixed;right:10px}
#chat_f_b_smal{padding:0 10px;cursor:pointer;width:90px;color:#fff;height:38px;line-height:38px;background-color:#3a5897;border:0;margin-right:12px;font-size:14px;z-index:999999999;bottom:0;border-top-left-radius:5px;border-top-right-radius:5px;bottom:-400px;transition:all .3s;text-align:center;display:block}
#chat_f_b_smal:hover{background-color:#3B5998;opacity:1}
#b-c-facebook{margin-right:50px;bottom:0;z-index:9999999999;transition:all .3s;width:250px;height:auto;max-height:375px;min-height:38px;box-shadow:0 10px 50px 0 rgba(0,0,0,0.25);border-top-left-radius:5px;border-top-right-radius:5px;overflow:hidden;display:block}
#b-c-facebook .f-chat-conent{float:left;width:100%;height:335px;overflow:hidden;display:none;background-color:#fff;position:relative}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single{float:left;position:absolute;bottom:0;left:0;background-color:#fff;line-height:25px;color:#fff;width:100%}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single a{float:left;text-decoration:none;margin-left:10px;color:#0C5BB5;font-size:12px}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single a:hover{color:#F60}
#b-c-facebook .fbchat_box label{width:185px}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single label{float:right;color:silver;margin-right:5px;font-size:12px;font-family:Arial}
#b-c-facebook .fbchat_box,#b-c-facebook .fbchat_box label{line-height:20px;margin:0;cursor:pointer;font-family:Arial,sans-serif;font-size:14px}
#b-c-facebook .f-chat-conent .chat-single i{color:#0C5BB5}
#b-c-facebook .f-chat-conent .fb-page{margin-top:0;float:left;height:310px}
#b-c-facebook .fbchat_box{float:left;padding:0 25px;padding-left:15px;width:250px;color:#fff;height:38px;line-height:38px;background-color:#3a5897;border:0;z-index:9999999;margin-right:12px}
#b-c-facebook .fbchat_box label{position:absolute;top:10px}

.title-f-chat-icon{margin-left:-10px}
#t_f_chat{float:left;position:absolute;right:15px;top:-5px}
#t_f_chat a{color:#fff;font-size:17px;font-family:verdana;text-decoration:none}
#t_f_chat a:hover i{color:#ff0;text-decoration:none}
.chat-left-5{margin-left:2px}
#start_chat{position:absolute;width:248px;height:239px;top:70px;left:0;background-color:#fff;padding:10px;float:left;display:none}
#start_chat em{font-size:11px;color:gray}
.msg_b{color:#434a54;width:80%;word-wrap:break-word;overflow:hidden;font-family:Arial,sans-serif;font-size:14px;background:#edeef1;padding:10px;min-height:13px;margin-bottom:5px;position:relative;margin:5px;border-radius:5px;border:1px solid #dfe3e9}
#close_chat{opacity:0.5}
#close_chat:hover{opacity:1}
.msg_b a{text-decoration:underline;color:#01509E}
#f_bt_start_chat{margin:auto;background-color:#3a5897;border-radius:3px;color:#fff;font-family:Arial;font-size:14px;font-weight:bold;padding:9px 35px;text-decoration:none}
#f_bt_start_chat:hover{text-decoration:none;opacity:0.8}
#start_chat p{margin-top:30px}
#fb_alert_num{background-color:#ff0;padding:0 7px;color:red;border-radius:40px;font-size:13px;font-family:Arial;font-weight:700;position:absolute;right:55px;top:12px;height:20px;line-height:20px;display:none!important}
.hide_chatbox{display:none}
#f_enter_3{margin-top:30px}
</style>

<script>
//<![CDATA[
function check_fist_vist_f(){var _=f_read_cki("check_fist_vist_f");(0==_||""==_)&&(fb_eshow("f-chat-conent"),f_create_cki("check_fist_vist_f","1",1),f_create_cki("f_chat_open","1",1))}
function close_chat(){fb_ehide('b-c-facebook'),f_create_cki('close_chat',1,1),$('body').find('.zopim').remove(),fb_eshow('chat_f_b_smal'),on_playsound('click')}
function open_chat(){f_create_cki('close_chat','0',1),fb_eshow('b-c-facebook'),fb_eshow('f-chat-conent'),fb_ehide('chat_f_b_smal')}
function f_bt_start_chat(){f_create_cki('f_bt_start_chat','1',10),fb_ehide('start_chat'),fb_ehide('fb_alert_num'),on_playsound('click')}
function f_c_start_chat(){var t=f_read_cki('f_bt_start_chat');0==t||''==t?(fb_eshow('start_chat '),fb_eshow('fb_alert_num'),f_chat_step()):(fb_ehide('start_chat'),fb_ehide('fb_alert_num'))}
function b_f_chat(){var t=f_read_cki('f_chat_open');0==t||''==t?(fb_eshow('f-chat-conent'),f_create_cki('f_chat_open','1',1)):(fb_ehide('f-chat-conent'),f_create_cki('f_chat_open','0',1)),on_playsound('click')}
function f_ck_chat(){check_fist_vist_f();f_c_start_chat();var t=f_read_cki('close_chat');if(''==t||0==t||'0'==t){fb_eshow('b-c-facebook'),fb_ehide('chat_f_b_smal');var e=f_read_cki('f_chat_open');(1==e||'1'==e)&&fb_eshow('f-chat-conent')}else fb_eshow('chat_f_b_smal'),fb_ehide('b-c-facebook')}
function f_chat_step(){on_playsound('door_bell')
fb_eshow('f_enter_1');fb_eshow('f_enter_3');}
function fb_eshow(t){document.getElementById(t).style.display='block';}
function fb_ehide(t){document.getElementById(t).style.display='none';}
function f_create_cki(t,e,n){if(n){var o=new Date;o.setTime(o.getTime()+24*n*60*60*1e3);var c='; expires='+o.toGMTString()}else var c='';document.cookie=t+'='+e+c+'; path=/';}
function f_read_cki(t){for(var e=t+'=',n=document.cookie.split(';'),o=0;o<n.length;o++){for(var c=n[o];' '==c.charAt(0);)c=c.substring(1,c.length);if(0==c.indexOf(e))return c.substring(e.length,c.length)}
return''}
function on_playsound(t){}
function ionSound(){1==web_sound&&$.ionSound({sounds:['click','door_bell'],path:fb_path.live_chat_path+'sounds/',multiPlay:!0,volume:'1.0'})}
var web_sound=!0;jQuery(document).ready(function(t){t(window).scroll(function(){var e=t(window).width();680>=e?f_create_cki('f_chat_open','0',1):f_create_cki('f_chat_open','1',1)})}),setTimeout(function(){f_ck_chat()},1000);var $=jQuery.noConflict();!function(t){if(!t.ionSound){var e,n,o,c,_={},f={},a=!1,i=function(e){var c,a;-1!==e.indexOf(':')?(c=e.split(':')[0],a=e.split(':')[1]):c=e,f[c]=new Audio,n=f[c].canPlayType('audio/mp3'),o='probably'===n||'maybe'===n?_.path+c+'.mp3':_.path+c+'.ogg',t(f[c]).prop('src',o),f[c].load(),f[c].preload='auto',f[c].volume=a||_.volume},u=function(t){var e,n,o,c;if(-1!==t.indexOf(':')?(n=t.split(':')[0],o=t.split(':')[1]):n=t,e=f[n],'object'==typeof e&&null!==e)
if(o&&(e.volume=o),_.multiPlay||a){if(_.multiPlay)
if(e.ended)e.play();else{try{e.currentTime=0}catch(i){}
e.play()}}else e.play(),a=!0,c=setInterval(function(){e.ended&&(clearInterval(c),a=!1)},250)},l=function(t){var e=f[t];if('object'==typeof e&&null!==e){e.pause();try{e.currentTime=0}catch(n){}}},r=function(t){var e=f[t];if('object'==typeof e&&null!==e){try{f[t].src=''}catch(n){}
f[t]=null}};t.ionSound=function(n){if(_=t.extend({sounds:['water_droplet'],path:'/sounds/',multiPlay:!0,volume:'0.5'},n),e=_.sounds.length,'function'==typeof Audio||'object'==typeof Audio)
for(c=0;e>c;c+=1)i(_.sounds[c]);t.ionSound.play=function(t){u(t)},t.ionSound.stop=function(t){l(t)},t.ionSound.kill=function(t){r(t)}},t.ionSound.destroy=function(){for(c=0;e>c;c+=1)f[_.sounds[c]]=null;e=0,t.ionSound.play=function(){},t.ionSound.stop=function(){},t.ionSound.kill=function(){}}}}(jQuery);
//]]>
</script>

<a title="Open Chat" id="chat_f_b_smal" onclick="open_chat()" class="chat_f_vt">Open Chat</a> <div id="b-c-facebook" class="chat_f_vt"> <div id="fbchat_box" onclick="b_f_chat()" class="fbchat_box"> <label>Send Message to Admin</label> <span id="fb_alert_num">1</span> <div id="t_f_chat"><div class='close_chatfb' onclick='hidechatfb()'>_</div></div></div><div id="f-chat-conent" class="f-chat-conent"> <div class="fb-page" data-tabs="messages" data-href="https://www.facebook.com/belajarblog/" data-width="250" data-height="310" data-small-header="true" data-adapt-container-width="true" data-hide-cover="true" data-show-facepile="false" data-show-posts="true"> </div><div id="start_chat"> <div id="f_enter_1" class="msg_b hide_chatbox"> Hello! Thanks for visiting my site. Please press Start button to Contact with Admin :) </div><p id="f_enter_3" class="hide_chatbox" align="center"> <a href="javascript:;" onclick="f_bt_start_chat()" id="f_bt_start_chat">Start</a> </p></div></div></div>

<div id="fb-root"></div>
<script>(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.5";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','facebook-jssdk'));</script>


Langkah 3) Klik Save templates dan lihat hasilnya.

Nota : -

Jangan lupa tukar tulisan yang berwarna merah https://www.facebook.com/belajarblog dengan Facebookk Page Name atau ID.

Pokok ubat untuk penyakit leukimia


Daun yang telah dikering


 Video nie masa hari raya kedua saya dan kelaurga saya amik tapi cuma saya x de masa nak edit dan upload kan. Kami pergi mengambil pokok ubat yang boleh merawat penyakit leukimia. Saya x pasti nama pokok ini sebenarnya ape tapi biasanya orang kampung panggil pokok leukimia kerana daunya , batang pokok dan akar boleh merawat penyakit leukimia. Setakat ini sudah ramai yang mengambil dan Alhamdulillah sembuh setelah seminggu minum air daunya. Kampung saya di Jeli,Kelantan .

Masa dulu Abe Nik ada buat video cari emas tapi Abe Nik x tau mna video itu pergi,Kalau Abe Nik ada jumpa akan kongsikan bersama bagaimana untuk mencari emas.

Batang Pokok
Akar Pokok

Dapat Tawaran Sambung Belajar Ke UNIKL BMI



Alhamdulilah, Bulan September nie Abe Nik sambung belajar Ijazah di UNIKL BMI. Seperti biasa memang sibuk dengan borang sana sini hu3. Dulu Diploma di TATI University College ,Kemaman. Tiga tahun duduk disana dan sepanjang masa duduk dalam asrama dan kos sara hidup tinggi kat sana. Selepas ini, Abe Nik akan merantau ke Gombak dan ada rasa takut2 duduk kat bandar nanti sebab dah biasa dengan suasana kampung hu3.


Nat tayar kereta x boleh bukak dan patah

Assalamualaikum

Minggu lepas Abe Nik hantar ke bengkel untuk tukar upper arm adjustable yang dah rosak nasib baik Abe Nik x balik ke Kota Bahru sebab adik kat sana ada masalah untuk buka akaun bank kerana tidak cukup umur. Tukar upper arm yang biasa dan masa diorang nak bukak nat tayar abis 3 nat x boleh bukak satu tayar. Lepas tu diorang ketuk nat ada satu patah. Memang menangis rasa sebab dalam tu macam mana nak tarik keluar. Makan pon rasa x lalu sebab memikir masalah.

Nat tayar kereta yang lama punya
Nat yang dah rosak
Ellen Key pon dah x nampak bentuk "bulat comel"

Selepas itu , bengkel cadanglah pergi kedai untuk leburkan, Sebelum buat apa-apa Abe Nik bincang dengan Abah untuk buat apa-apa keputusan. Selepas tu Abah kata boleh buat sendiri dan Abe Nik tertanya jugak macam mna nak buat untuk bukak. Abah kata kalau lebur memang rosak rim tayar tu dan ketahanan rim pon tidak kuat macam dulu.

Nat tayar patah kat dalam dan yang merah tu Abe Nik dah tukar yg baru.

Ok Ape yang perlu buat Kalau nat yang panjang bolehlah guna alat WRENCHES STILLSON PIPE
Alat  wrenches  ini  digunakan  untuk kerja-kerja mengancing dan memusingkan paip.Jadi ini jugak boleh digunakan bagi nat yang panjang . Abah Abe Nik boleh bukak 2 Nat tayar dan cuma tingal yang patah sahaja.Kalau JEnis nat yang penbting memang tidak boleh guna alat kat atas nie dan boleh guna alat dibawah ini.


Bagi yang patah Abah Abe Nik mengunakan Drill untuk tebuk lubang ditengah .Pilih mata yang agak2 nak sama saiz dengan skru tayar.Tebuk lubang sampai kedalam (sebolehnya agak supaya melepasi rim sikit ).Bila sudah drill akan ada lubang ditengah dan skru itu jangan risau boleh tukar dengan yang baru di kedai. Selepas itu cungkil dengan Screw Driver dan sudah berjaya dikeluarkan.


Guna drill tebuk di lubang tengah skru

Akhirnya dapat jugak bukak dan hantar ke bengkel untuk tukar skru

ABAH adalah Heroku hi3. Selepas tu memang agak hilang sikit warna tu dan beli spray yang sama warna denganya dan spray pada bahagian dalam supaya nampak comel sikit.dan hantar ke bengkel supaya tukar dengan skru lain. Sekurangya jimat dah duit kat situ dan beli melabur untuk buat benda lain hu3.

Pesanan dari Abe Nik :

Nat jenis "Ellen Keys" memang tersiksa sebolehnya tukar apabila nampak macam nak loose kalau anda sayang rim kesayangan anda hu3 tapi kalau guna nat biasa  susah nak loose , kalau ada pon senang ketuk dengan pahat dan mudah nak bukak.