JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...
Home » , , » Cara Membuat Alert Perkenalan bagi Pengunjung

Cara Membuat Alert Perkenalan bagi Pengunjung

Kali ini saya akan membuat toturial bagaimana untuk membuat alert tersebut dengan sedikit tambahan. Ketika seseorang datang ke blog anda maka orang tersebut akan diminta namanya. Setelah memasukan nama maka pengunjung akan disapa sesuai dengan namanya.

Sila ikut langkah-langkah berikutnya.

1. Login dulu ke blogger

2. Klik Layout

3. Klik Tambah Gadjet

4. Klik HTML JavaScript

5. Masukan Script dibawah ini


<script type='text/javascript'>
var name = prompt("Selamat Datang!! Boleh Tahu Nama Anda?", "Nama Anda ");
alert("Selamat Berkenalan "+name)
alert("Selamat Datang Ke Laman Blog Saya !!")
</script>

  • Kode berwarna merah adalah pesan bagi pengunjung

6. Simpan dan selesai

Anda juga boleh letak code ini dipage di bawah sekali seperti saya buat di sini
http://jeritanblog.blogspot.com/p/about-me_28.html




*Anda dibenarkan untuk menyalin dan menyebarkan artikel ini di blog anda tetapi jangan lupa tulis sumbernya .

11 ulasan:

  1. nk try yg ini boleh??
    leh aja care nk letak sumber utk ape yg kite dah amik??

    BalasPadam
  2. Kalau nak lebih senang tulis je Sumber : Jeritan Blog
    Lepas tu letaklah linknya kat Jeritan Blog http://jeritanblog.blogspot.com/2010/06/cara-membuat-alert-perkenalan-bagi.html

    BalasPadam
  3. macam mana nak tawu sape yang datang??

    BalasPadam
  4. itu x de lagi..
    InsyaAllah kalau ada saya terus post

    BalasPadam
  5. lepas2 kita xder ka senarai pengunjung yang datang ke blog kita?

    BalasPadam
  6. @CALIPHALLAH

    Saya rasa anda boleh mencuba ini
    http://jeritanblog.blogspot.com/2010/08/feedjit-perkhidmatan-percuma-untuk.html

    BalasPadam
  7. kalau guna mende ni , dia akan muncul tiap kali orang bukak blog kita eh ?
    harap dapat reply komen ni kat blog saya . trimas :)

    BalasPadam
  8. @Nabilah mestilah wahai Cik Nabilah comel

    BalasPadam