Selamat datang ke BelajarBlogs...
Home » , » Meletakkan Favicon Di Blogger Dengan Mudah

Meletakkan Favicon Di Blogger Dengan Mudah

Favicon' ialah nama singkatan bagi 'Favourite Icon'.Anda mungkin sudah biasa melihat 'Favicon' iaitu icon kecil yang terdapat di sebelah alamat URL sesebuah blog atau website seperti screenshot di bawah ini:


Untuk membuat 'Favicon' di alamat blog anda,Sila lihat langkah-langkah di bawah ini.

Mula-mula mesti mempunyai icon 'direct URL', untuk mendapatkan icon 'direct URL' ini anda mestilah mengupload icon anda ke dalam 'hosting' penyimpanan gambar anda sepeti Photobucket,Imageshack,Picison semua contoh website ini menyediakan perkhidmatan percuma.dan anda boleh upload gambar anda dibawah ini.

Langkah 1

Anda perlu mencari Gambar yang ingin anda gunakan dan download dahulu di document anda.
Untuk lebih senang anda hanya perlu pilih di http://www.iconj.com/animated_favicon.php

Langkah 2

Anda perlu upload gambar tadi disini(Apa-apa saiz boleh)
http://www.iconj.com/generator.php



Selepas itu


Setelah anda upload akan keluar seperti ini


anda perlu copy kode yang telah disediakan


Langkah 3

Untuk langkah seterusnya masuk akaun blogger anda.
Pergi ke -> Design(Layout) -> dan tekan -> Edit Html

Anda perlu search dan letak kode yang anda copy dibawah kode yang anda search.

</head>

dan letakkan kode yang telah anda copy tadi dibawah </head>


Akhir sekali simpan dan lihat blog anda.

P/S :semoga anda semua faham

*Anda dibenarkan untuk menyalin dan menyebarkan artikel ini di blog anda tetapi jangan lupa tulis sumbernya .

34 ulasan:

  1. tumpang tnye, ade size utk favicon yng mula2 nk upload tu?,..ke maen bubuh bape2.

    time kasih.

    BalasPadam
  2. nabil : Thank Nabil

    Sylver :
    Saiz nya buat kecik je 16 kali 16 ..
    lepas tu upload di http://www.iconj.com/generator.php untuk convert ke .ico

    BalasPadam
  3. Wait i will edit this entry ..and you will understand

    BalasPadam
  4. Sylver : Sizenya 15x15 pixel

    BalasPadam
  5. saya buat tak jadi pon;huhuhu

    BalasPadam
  6. anda pilih http://www.iconj.com/animated_favicon.php
    download dulu file .GIF atau buat gambar sendiri saiznya mestilah 15 x 15..lepas tu upload http://www.iconj.com/animated_favicon.php dan ikut tutorial seterusnya diatas

    BalasPadam
  7. tak paham n tak jadi la.. camana ni??

    BalasPadam
  8. ok...saya akan buat tutorial lagi bagus..terima kasih atas aduan anda...
    Kami ingin mencapai visi dan misi kami

    BalasPadam
  9. x pham la... pas copy, nak paste kat ne?

    BalasPadam
  10. Untuk langkah seterusnya masuk akaun blogger anda.
    Pergi ke -> Design(Layout) -> dan tekan -> Edit Html

    Anda perlu search dan letak kode yang anda copy dibawah kode yang anda search.

    </head>
    Anda letak kode gambar tadi dibawah </head>

    BalasPadam
  11. icon dr website len, boleh ke??

    BalasPadam
  12. nk search amende nie ?
    n nk search kt ne !
    btol x fhm , da lme nk buad bnde tpi x jdi
    please aja bnde yg fhm sket ni x fhm lngsong !

    BalasPadam
  13. @Isya Gurl
    Cuba baca betul--betul ayat kat atas...tu..
    errmm kalau x faham..
    cakap je bahagian mana x faham
    saya boleh membantu

    BalasPadam
  14. suda lame mencari tutorial spt. ini !
    thanks 4 this info ! :)

    BalasPadam
  15. thanks,maya :)saye tgh try wat ni.. hihihi

    BalasPadam
  16. MAYA... SILE BACE ENTRY TERBARU SAYE,,, TERIME KASIH... :) NAMA ANDA ADA DLM ENTRY BARU SAYE.. HEHEHEHE

    BalasPadam
  17. hampir mnjady . pastu bile paste dekat edit HTML . trus ta jady =='

    BalasPadam
  18. mcm mana nak buat die jadi blink blink ? penat buat tak jadi juga. :'(

    BalasPadam
  19. tak menjadi pun? banyak kali cuba dah :(

    BalasPadam