Selamat datang ke BelajarBlogs...
Home » , » Membuat Teks Area Tersembunyi

Membuat Teks Area Tersembunyi


Ada beberapa cara bagi kita untuk menampilkan teks area dengan dengan berbagai jenis. Tapi sudahkah anda pernah membuat teks area yang dapat disembunyikan. Dengan hanya sekali klik anda dapat menampilkan teks yang sudah ditulis. Tidak perlu menghabiskan banyak ruang pada blog anda untuk menulis teks area yang panjang .





1. Pada blog anda copy kode dibawah ini dan paste pada posting anda

<div><div style="margin: 5px;">
<div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"><i><span style="font-weight: bold;"></span></i><input value="Show" style="margin: 0px; padding: 0px; width: 60px; " onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Hide'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Show'; }" type="button"/>
</div>
<div class="alt2" style="border: 0px inset ; margin: 0px; padding: 6px;">
<div style="display: none;">
ayat atau kode anda disini
</div></div></div></div>

2. Isi teks atau kode anda pada tulisan yang berwarna merah.

Kalau sudah hasilnya akan jadi macam nie:






Bagus kan hahah
Jangan lupa cuba tau

5 ulasan:

  1. salam..
    tutor yang menarik
    thanks for sharing

    BalasPadam
  2. xjadi lar... letak kat mane? new post ke?

    BalasPadam
  3. @mira mazlan new post boleh lepas tu nak letak kat widget pun boleh

    BalasPadam