JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...
Home » » Membuat Buku Tamu Tersembunyi

Membuat Buku Tamu Tersembunyi


Jika blog anda sudah tidak ada ruang untuk menampilkan buku tamu atau anda sudah bosan dengan penampilan buku tamu, maka anda harus cuba tutorial berikut ini iaitu membuat buku tamu tersembunyi. Buku tamu tersembunyi adalah buku tamu yang disembunyikan dibahagian tepi halaman blog anda, dan akan muncul ketika anda mengklik tombol buku tamu atau sebaliknya akan tutup jika anda mengklik tombolnya kembali.

Untuk cara membuatnya tidak susah , ikuti trik berikut ini:
1. Login ke blogger
2. Klik Design
3. Tambahkan Gadjet pada elemen halaman
4. Pilih HTML JavaScript

<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://lh4.ggpht.com/_jn57XA2jLxY/SmCHl1YEsxI/AAAAAAAAAXQ/HshHClEVcvY/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #A5BD51;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>

<div id="gb">

<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>

<div class="gbcontent">

<!-- Ganti ini dengan kode buku tamu anda-->

<br/>
Ingin buku tamu seperti ini<br/>
Klik di
<a href="http://www.jeritanblog.blogspot.com">
sini (Info Blog)
</a>

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[tutup]
</a>
</div>

</div>

</div>

<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>

6. Ganti kode berwarna merah (<!-- Ganti ini dengan kode buku tamu anda -->)dengan kode buku tamu anda.
7. Simpan kode anda.

Selamat mencuba.

35 ulasan:

  1. pernah buat , tapi blog jadi berat . nape yek ?

    BalasPadam
  2. @Nabilah
    Sebab mesti banyak nabilah guna kode widget

    BalasPadam
  3. sy da try buat,tapi tak jadi. bole tlong terangkan semula tak.
    1.yg no 4 tu kne copy ke? lepas tu nk letak kat mne?
    2.yg ganti ini dgn kod buku tamu tu mcm mne? xphm.

    seyes mmg xphm sgt. thnx. reply me A.S.A.P.:)

    BalasPadam
  4. @siti zaleha

    letak kat widget..
    gantikan kode nie
    "<-- Ganti ini dengan kode buku tamu anda-->"

    BalasPadam
  5. huhuhu....saya pun TAK PAHAM la.... "<-- Ganti ini dengan kode buku tamu anda-->"...apa bnda tu???? nk ambk mn kod tu?????

    BalasPadam
  6. ha'a..sy pun kurang phm..amik kat ne yg "gnti ini dgn...."

    BalasPadam
  7. @Akasia Maya

    eh , takdela .
    bila buang je mende nih , i mean , jadikan dia tak 'menyorok' , terus blog jadi ringan .

    so ..... ?

    BalasPadam
  8. @Jasmin Ibrahim
    Wahai rakanku yang dihormati sekalian..
    anda hendaklah register dulu kat http://www.shoutmix.com/main/
    dan ambik kode itu..dan gantikkan apa yang saya suruh tukarkan

    BalasPadam
  9. macam mane nak tukat tulisan buku tamu ke SHOUTBOX ?

    BalasPadam
  10. @NOR NADIAH MOHD MUBARI
    cara yang mudah dengan buat sendiri...dan tukar link gambar
    http://lh4.ggpht.com/_jn57XA2jLxY/SmCHl1YEsxI/AAAAAAAAAXQ/HshHClEVcvY/tabs.png

    BalasPadam
  11. mcm mane klw nk tukar warne yg buku tamu tu jdi warne biru?

    BalasPadam
  12. @KeSaH NuRuL
    background:#F5F5F5;
    tukar #F5F5F5 kepada #1820F1

    BalasPadam
  13. macam mana nk tukar perkataan buku tamu 2?????

    BalasPadam
  14. macam mana nak tukar perkataan bku tamu tu ? tak suke lah gan prkataan tu .

    BalasPadam
  15. sy nak tanya, sy da ade buku tamu. tapi, bukan shoutmix. sy gunekan cbox. tapi, sy nak buat buku tamu tu tersembunyi., macam mane ye?

    BalasPadam
  16. Tukar link gambar nie
    http://lh4.ggpht.com/_jn57XA2jLxY/SmCHl1YEsxI/AAAAAAAAAXQ/HshHClEVcvY/tabs.png dengan gambar yang korang minat

    BalasPadam
  17. @RyQidboleh masukkan kode macam biasa

    BalasPadam
  18. blh tanya.. camne nak tukar nama Buku Tamu tu??
    blh tukar ke jadi nama lain??

    BalasPadam
  19. cmner nk buat klau buku tamu kite ter'delete'? cmner nk bg ade smula? please tlong~

    BalasPadam
  20. @ejong boleh kena editlah gambar tu...

    BalasPadam
  21. @NurulNasuha sign kat shoutmix.com lepas tu ambik kode tu balik .dan selepas tu ikut tutorial dalam nie pulak

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  23. thanks n klau nk tukar perkataan buku tamu tu??

    BalasPadam
  24. @NurulNasuha
    cara yang mudah dengan buat sendiri...dan tukar link gambar
    http://lh4.ggpht.com/_jn57XA2jLxY/SmCHl1YEsxI/AAAAAAAAAXQ/HshHClEVcvY/tabs.png

    BalasPadam
  25. Hi...
    Really nice and interesting.

    I have tried, tp nak tanya if the title buku tamu tu nak change ke title lain, how?

    Thanks.

    BalasPadam
  26. Thankssssssssssssssssss... Saya da dapat tutorial yg baik.. u mmg hebat la

    BalasPadam
  27. @velasrizal

    INFO MENARIK...

    jenguk2 http://antirepublik.blogspot.com

    BalasPadam