JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...
Home » » Cara untuk Disable Right klik pada Blogger

Cara untuk Disable Right klik pada Blogger


Tutorial ini boleh membantu blog anda daripada dicopy oleh orang lain.

Sila ke tutorial terbaru http://www.jeritanblog.com/2013/01/disable-right-click.html

Langkah 1

Kenali dulu kode ini sebelum copy

<script language="JavaScript">
<!--
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com
var message="Function Disabled!";
///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}
function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}
if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}
document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
// -->
</script>


warna merah anda boleh ubah dengan message yang ingin anda sampaikan.

Langkah 2

1. Login ke Blogger, Klik Design :




2. Pada Elemen Halaman, klik Add Gadget di lokasi yang Anda ingin letak;

3. Pilih HTML/Javascript;



4. Copy paste code HTML diatas ke dalam Content yang telah tersedia;

30 ulasan:

  1. salam..
    entri menarik..
    kesian la sapa nak
    copy nanti tak dapat..
    he he..TQVM berkongsi
    ilmu..

    BalasPadam
  2. @Akasia Maya
    eh..asal xboley erk??
    xbpe nk pham..
    nk paste kt ner??

    BalasPadam
  3. sy gune templates lain . tak ade yg DESIGN tu . so . nak paste kat mane ye ?

    BalasPadam
  4. @R A W W R
    paste dekat Macam biasa akt HTML widget.x kah x de

    BalasPadam
  5. TY ! dah lama nk wt ni tapi ta pandai ~
    HAHA ~ done ! no more copycat ( :

    BalasPadam
  6. bgs2..ahaha..xley kasi org senang2 je copy yg kiter punyer..hehe

    BalasPadam
  7. camne kalo nak disable right klik pada gambar? saya ada try, bila guna chrome, memang tak boleh klik. tpi bila bukak mozilla, boleh klik. camne nak disable right klik pada gmbr untuk semua browser???


    ps: gambar je. tengkiu..

    BalasPadam
  8. Yay! Ada pon Disable Right klik ni...Dulu akhirnya jumpa pon...Dulu saya cari sampai malam pon tak jumpa... Alhamdulillah :)) jumpa pon

    BalasPadam
  9. thanks for th tutorial :)

    BalasPadam
  10. dulu boleh...da tkar template lain n skrang xleh plak..camne nk buat??

    BalasPadam
  11. yeyh.thnx ya. da dpt. hheheh

    BalasPadam
  12. @bebel bubble cuba search dalam jB mesti adalah

    BalasPadam
  13. @FiiQa boleh buat kalau ikut dengan betul

    BalasPadam
  14. dah buat balik.. tp bile kat google chrome xjd la.. cm xde pape un.. kt internet explorer boleh plak.. cmne?

    BalasPadam
  15. Sila ke Tutorial ini http://www.jeritanblog.com/2013/01/disable-right-click.html

    BalasPadam