JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...
Home » » Status Like Pada Postingan Ala-ala Facebook

Status Like Pada Postingan Ala-ala Facebook


Update status di facebook mungkin sering anda lakukan, dan jika ada teman anda yang menyukai update anda mereka biasanya memberikan respon/ komen atau mengklik suka jika anda menyukai . Ternyta di blog juga kita boleh memasang status menyukai postingan seperti di facebook.Like ini ada pada setiap bawah posting.


Langkah 1
Login ke Blogger Account anda -> Design -> Edit HTML dan klik Expand Widget Templates


Langkah 2
Cari kode ini <data:post.body/>
Setelah itu pasang kode di bawah ini, di bawah kode <data:post.body/>

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
</b:if>

Jika sudah Klik Simpan.

Sekarang cuba lihat di bawah postingan sudah terpasang atau belum.

48 ulasan:

  1. salam..
    memang Facebook pun kan?
    bukan ala-ala dah ni..he he
    dah ada la saya..

    BalasPadam
  2. asal xley pun sy buat?xjadi..xkuar pun..like tuh

    BalasPadam
  3. yes.berjaya!tq..berpinar mata cari code tuh

    BalasPadam
  4. @nady

    mcm mane eh ? saya buat takdapat pon. huuu

    BalasPadam
  5. Like this!! wink2~
    Berjaya tengkiu!

    BalasPadam
  6. @The Dragneel
    kat keyboard tekan Ctrl Sekali dengan Huruf F (CTRL + F)
    lepas tu baru boleh cari

    BalasPadam
  7. mcm mne neyy nak buat .
    mane yang nak di copy :)

    BalasPadam
  8. sya dah ikut semua step2 kat ats tu, n dah byk kali cube tapi still tak dpt jgak status like tu..

    BalasPadam
  9. nk caro kode tu pom xjumpa ni..aduh!!

    BalasPadam
  10. tak jadi pun?

    NAWASARI - kena tekan Ctrl+F and copy la kod yg dia ksi mula2 ..

    BalasPadam
  11. salam. :)

    boleh tolong tak?? saya dah try buat benda nie dari dulu tapi still tak boleh. dah ekot step semua dah. sapa tau solution mcm mana?? :)

    BalasPadam
  12. runsing betul laa . cube explain step by step .. ta penah nak dapat pon .

    BalasPadam
  13. dah tick expand widget atau belum

    BalasPadam
  14. korang nie jangan main-main..x baik tau wat org risau

    BalasPadam
  15. Salam :)
    haduyhh , cmnew lakk ny na cary Expand Widget Templates .
    tadew un :(

    BalasPadam
  16. @tendayu cuba ikut tutotial kat atas tu betul-betul...dan check mesti ada expand widget

    BalasPadam
  17. help help!!!
    x buleh loh.. npe cam ade yg x kne je bile copy code 2???

    BalasPadam
  18. dah expand widget and cari guna Ctrl+F and dah paste after but still tak boleh . help needed . TQ :)

    BalasPadam
  19. xnleyh jugak la . bnyak kali dh wat . :(

    BalasPadam
  20. nk tnye leyh x? mcm mne nak letak posting like nhe di tmpt yg kte nak?

    BalasPadam
  21. code yg data body post tu pyh gila . benda tue dok kt area mana r ? kt atas ke ? tengah ke ? or bwah ? pening mencari .

    BalasPadam
  22. dh save , but tkde pun likes tue ? hukhuk :(

    BalasPadam
  23. Saya punya classic layout. Macam mana nak buat? :(

    BalasPadam
  24. Ok saya dah betulkan .nie mesti boleh..ok yang x boleh tu semestinya x de post..kalau x de post x boleh dan ini hanya untuk di bawah posting..kalau nak tempatkan ,itu mesti kena guna Fan Page Facebook blog anda

    BalasPadam
  25. @Wasabi Basiadik nie buat risaukan je...kalau boleh cakap boleh tau,,jgn main-main pening kepala saya nanti

    BalasPadam
  26. betoyh lha sys , tajadi pun , )):

    BalasPadam
  27. @Wasabi Basiermm yeke knp saya tgk kat blog awak ada.

    BalasPadam
  28. @Akasia Maya
    ya ka ? but byla saia view blog ta da un ?

    BalasPadam
  29. sys, cam ner nak expand toh ? hadoiyh.

    BalasPadam
  30. mcm mne nak buat ek?sya x dpt p0n...dah ikut dah step kat ats tue...:(

    BalasPadam
  31. tak BOleH Nak cAri kat MaNe...DaTa poSt Body toh...SuSah...taK JumPa POn

    BalasPadam