Selamat datang ke BelajarBlogs...
Home » » Disable Highlight& CopyPaste Entry Blog

Disable Highlight& CopyPaste Entry Blog


Bagi sesiapa yang tidak mahu entri mereka dicuri & cipypaste oleh orang.Tip ini boleh membantu anda malah nak highlight perkataan pun tidak boleh betapa berkesanya tip ini.Bagi sesiapa yang tidak sabar-sabar boleh ikut langkah dibawah ini.

Langkah 1

Copy kode dibawah ini.

<script type="text/javascript">
function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}
//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"
</script>
<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>


Langkah 2

Cara Pemasangan.

1. Login ke Blogger, Klik Design :



2. Pada Elemen Halaman, klik Add Gadget di lokasi yang Anda ingin letak;

3. Pilih HTML/Javascript;



4. Copy paste code HTML diatas ke dalam Content yang telah tersedia;

Semoga Berjaya :)

8 ulasan:

  1. saya dah buat dah tutorial ni. terima kasih . Tapi nak tanye , saya punye cursor anime tu die jadi cursor biase . Tahu tak macam mane nak ubah jadi cursor anime balik ?

    BalasPadam
  2. da boley . tp asl cursOr tuh jdi biase alek ?

    BalasPadam
  3. Terima kasih.. tutorial yg mantap.. akhirnya berjaya tuk elakkan copy n paste

    BalasPadam