Selamat datang ke BelajarBlogs...
Home » » Iklan melayang pada blog

Iklan melayang pada blog





Langkah 1

Copy kode dibawah ini.

<style type="text/css">
#topbar {
position:absolute;
z-index: 100;
padding: 8px;
background: #DB9D9A;
background: -moz-linear-gradient(top, rgba(255, 255, 255, .9), rgba(211, 211, 211, .9));
background: -webkit-gradient(linear,left top,left bottom,from(rgba(255, 255, 255, .9)),to(rgba(211, 211, 211, .9)));
border: 3px ridge #fff;
border-radius: 8px;
-webkit-border-radius: 8px;
-moz-border-radius: 8px;
-webkit-box-shadow: #58FA58 0 2px 15px;
-moz-box-shadow: #58FA58 0 2px 10px;
margin:0 auto 10px;
float:left;
color:rgba(0, 0, 0, 0.75);
font-size: 12px;
font-family: Verdana, serif;
text-shadow:0 1px 0 #FFFFFF;
}
#topbar img {
border:none;
}
#topbar .butang {
margin:0;
padding-bottom:5px;
text-align:right;
}
#topbar .butang button {
color:#FFFFFF;
border: solid 1px #494949;
margin:0;
padding:2px 15px;
cursor: pointer;
text-shadow: 0 1px 1px rgba(0,0,0,.6);
background: #DB9D9A;
background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, from(red), to(#DB9D9A));
background: -moz-linear-gradient(top, red, #DB9D9A);
}
#topbar .isi_iklan {
background-color:#81F7BE;
margin:0;
padding:4px;
width: 468px;
border: 2px groove #FF8000;
}
</style>
<script src="https://sites.google.com/site/teknikbuatblog/tbb/iklanpopup.js?attredirects=0&d=1" type="text/javascript"></script>
<script type="text/javascript">
var persistclose=1
var startX = 20
var startY = 20
var verticalpos="fromtop"
</script>
<div id="topbar">
<div class="butang"><a href="" onclick="closebar(); return false" style="text-decoration: none;"><text><b>[X]</b></text></a></div>
<div class="isi_iklan">
letak kod iklan anda disini atau perkataan
</div>
</div>

Langkah 2

Cara Pemasangan.

1. Login ke Blogger, Klik Design :



2. Pada Elemen Halaman, klik Add Gadget di lokasi yang Anda ingin letak;

3. Pilih HTML/Javascript;



4. Copy paste code HTML diatas ke dalam Content yang telah tersedia;
5.Akhir sekali klik Save.

Semoga Berjaya :)

9 ulasan:

  1. nice..er..sy bru dlm blog so nk tnya mcm mana nk buat banner sndiri ek..hrp2 leh tlong..

    BalasPadam
  2. @ezumie esbarisma kalau nak buat banner dengan menggunakan phostshop ,http://www.onlinelogomaker.com/ or you can use http://www.mybannermaker.com/ pilihlah mana yang tertambat di hati

    BalasPadam
  3. Kalau banyak sangat iklan melayang dalam sesebuah blog .. nanti pening pula pembaca nak baca. Jadi bagi yang nak guna .. anda kena bijak menyesuaikan kaedah ini dengan blog anda ! =)

    anastasyea's latest post .. Atlantis: Kota Kristal | Pencarian bandar purba yang hilang dalam satu hari satu malam

    BalasPadam
  4. @a n a s t a s y e a ermm betul jugak ckp awk tu ermm thank you my dear

    BalasPadam
  5. nasib baik dia call script dari google. klu bubuh dlm template.. mmg berat la blog eden~ tq2. mencari gak alternatif untuk Impak Popup da lama, nak buat tak pandai, nak beli mahal~ =)

    BalasPadam
  6. klu ltak iklan adsense agak2 blh x? kne ban x?

    BalasPadam
  7. salam bole buT KAN TAK TUTO UNTUK BUAT NUFFNANG IKLAN FLOATING KAT SIDEBAR SEBELAH KIRI...TOLONG YERRR

    BalasPadam
  8. ala kamu nape xjadi righ klick nye??

    BalasPadam