JeritanBlog telah ditukar nama BelajarBlogs...
Home » » Nat tayar kereta x boleh bukak dan patah

Nat tayar kereta x boleh bukak dan patah

Assalamualaikum

Minggu lepas Abe Nik hantar ke bengkel untuk tukar upper arm adjustable yang dah rosak nasib baik Abe Nik x balik ke Kota Bahru sebab adik kat sana ada masalah untuk buka akaun bank kerana tidak cukup umur. Tukar upper arm yang biasa dan masa diorang nak bukak nat tayar abis 3 nat x boleh bukak satu tayar. Lepas tu diorang ketuk nat ada satu patah. Memang menangis rasa sebab dalam tu macam mana nak tarik keluar. Makan pon rasa x lalu sebab memikir masalah.

Nat tayar kereta yang lama punya
Nat yang dah rosak
Ellen Key pon dah x nampak bentuk "bulat comel"

Selepas itu , bengkel cadanglah pergi kedai untuk leburkan, Sebelum buat apa-apa Abe Nik bincang dengan Abah untuk buat apa-apa keputusan. Selepas tu Abah kata boleh buat sendiri dan Abe Nik tertanya jugak macam mna nak buat untuk bukak. Abah kata kalau lebur memang rosak rim tayar tu dan ketahanan rim pon tidak kuat macam dulu.

Nat tayar patah kat dalam dan yang merah tu Abe Nik dah tukar yg baru.

Ok Ape yang perlu buat Kalau nat yang panjang bolehlah guna alat WRENCHES STILLSON PIPE
Alat  wrenches  ini  digunakan  untuk kerja-kerja mengancing dan memusingkan paip.Jadi ini jugak boleh digunakan bagi nat yang panjang . Abah Abe Nik boleh bukak 2 Nat tayar dan cuma tingal yang patah sahaja.Kalau JEnis nat yang penbting memang tidak boleh guna alat kat atas nie dan boleh guna alat dibawah ini.


Bagi yang patah Abah Abe Nik mengunakan Drill untuk tebuk lubang ditengah .Pilih mata yang agak2 nak sama saiz dengan skru tayar.Tebuk lubang sampai kedalam (sebolehnya agak supaya melepasi rim sikit ).Bila sudah drill akan ada lubang ditengah dan skru itu jangan risau boleh tukar dengan yang baru di kedai. Selepas itu cungkil dengan Screw Driver dan sudah berjaya dikeluarkan.


Guna drill tebuk di lubang tengah skru

Akhirnya dapat jugak bukak dan hantar ke bengkel untuk tukar skru

ABAH adalah Heroku hi3. Selepas tu memang agak hilang sikit warna tu dan beli spray yang sama warna denganya dan spray pada bahagian dalam supaya nampak comel sikit.dan hantar ke bengkel supaya tukar dengan skru lain. Sekurangya jimat dah duit kat situ dan beli melabur untuk buat benda lain hu3.

Pesanan dari Abe Nik :

Nat jenis "Ellen Keys" memang tersiksa sebolehnya tukar apabila nampak macam nak loose kalau anda sayang rim kesayangan anda hu3 tapi kalau guna nat biasa  susah nak loose , kalau ada pon senang ketuk dengan pahat dan mudah nak bukak.


19 ulasan:

  1. pulopp. takpolah, kalu tak jadi gini, tak tahu lagi staro mano dih? heheh, smoga slmt blako abe nick :)

    BalasPadam
  2. ARAAZ NETWORK
    (Social Media , Web & Advertising)

    Perkhidmatan yang disediakan Oleh Araaz Network:-
    ~ Sewa Fanpage ( Mingguan / Bulanan )
    ~ Servis Bina / Jual / Beli Fb fanpage / Instagram / fb Group
    ~ Pengiklanan / Servis Blast
    ~ Servis Tingkatkan 'Post Reach' & People Talking About This (TAT)
    ~ Servis Tingkatkan / Tambah LIKE Fb Fanpage
    ~ Servis Tukar Nama & Gabung (Merge) FB Fanpage
    ~ Servis menguruskan FB Fanpage / Fb Group
    ~ Servis Bina Laman web / Blog
    ~ Penjual Produk Online
    ~ Ebook

    untuk maklumat lanjut sila ke laman fb rasmi kami di http://www.facebook.com/araaznetwork
    www.araaznetwork.com

    BalasPadam
  3. Saya x pandai pasal kereta..hehe!

    BalasPadam
  4. masih kurang faham caranya...kalau ada gambar lebih detail lebih menarik

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah ABe Nik x sempat nak ambik satu persatu hi3 ...
      boleh terangkan sikit2 je

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  5. saya memang tak reti sangat pasal kerete

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermmm x tau nak buat x pe yg penting tahu jalan kerja dia bru x kena tipu hu3

      Padam
  6. adoii kalau Sha memang tak reti bab2 ni..reti bawak keta jer hihi ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. yg ini tau info x pe dah yang penting kena tau check minyak hitam, brek, pad disk,tayar

      Padam
  7. Saya punye nut ellenkeys memg da haus n loose.. cmne nak bt 😭😭😭😭

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya menangis rasa ...kalau boleh guna nat besi senang bukak kalau x memang nak bukak guna macam cara saya buat kat atas tu...adelah calar sikit rim tu nak buat macam mna hu3

      Padam
  8. As salam.tuan guna mata drill penebuk brand apa.yang paling bagus .kuat .tajam . Terima.kasih info...

    BalasPadam
  9. abe nick mntk no fon bleh dop?

    BalasPadam
  10. abe nick mntk no fon bleh dop?

    BalasPadam
  11. saya atas nama BPK. SAMSUL dari MADURA ingin mengucapkan banyak terimah kasih kepada MBAH KARYO,kalau bukan karna bantuannya munkin sekaran saya sudah terlantar dan tidak pernaah terpikirkan oleh saya kalau saya sdh bisa sesukses ini dan saya tdk menyanka klau MBAH KARYO bisa sehebat ini menembuskan semua no,,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KARYO no ini 082301536999 saya yakin anda tdk akan pernah menyesal klau sudah berhubungan dgn MBAH KARYO dan jgn percaya klau ada yg menggunakan pesan ini klau bukan nama BPK. SAMSUL dan bukan nama MBAH KARYO krna itu cuma palsu.m

    BalasPadam