Khamis, Februari 28, 2019

Tukar engine dan cat dalam



Kereta saya sudah lama tersidai di bengkel ayah sedara saya dan hampir setahun  dan roadtax mati. Saya dapat cuti selama dua bulan dan ayah saya merancang untuk tukar engine dan cat dalam engine supaya nampak lebih kemas dan tersusun. Ayah sedara saya ada cari engine di kedai dan mendapatkan harga yang murah. Kalau nak beli satu engine tu memang agak mahal dan ayah sedara saya minta engine kosong sahaja dan tanpa sebarang wayar dan throtte body. engine B22A harganya dalam 800 sahaja.


Bila dapat dan kami periksa timing belt dalam ada orang dah usik dan ada beberapa barang dah hilang. Nasib baik engine lama masih tersimpan lagi dalam bengkel dan kami hanya ambil barang yang tidak ada dan masuk kan ke engine baru. Engine tengok masih elok dan macam baru pakai tidak sampai setahun. Engine sya nie engine biasa tapi memang kena import jugak dari luar negara tu agak susah untuk dapatkan. Saya ada tengok ayah sedara saya buat timing belt memang ada cara dia tpi saya masih tidak boleh buat sebab macam susah tapi kalau dah selalu buat mungkin biasalah.

Pertama kali kami bukak engine dan semua wiring dan piping dalam kami cabut sebab untuk cat mesti kena buang semua baru cantik untuk cat dalam. Saya dan adik dan sepupu buat semua nak dekat sebulan jugak bila dah cabut semua kena gosok dan basuh supaya tiada minyak yang akan melekat kat body sebab nanti takut cat tidak lekat.

This entry was posted in

18 ulasan:

  1. aSALAM aBE ..DATANG KE LAMAN ANDA..TERBAIK..SILA DATANG LAGI YA DI BLOG eTUZA

    BalasPadam
    Balasan
    1. walalikumussalam...lama saya berbual dulu ada jugak lawat
      x sangka kita jumpa lgi hihihi

      Padam
  2. Alamak sorry huruf besar pula

    BalasPadam
  3. Balasan
    1. x delah ini sebagai hobi je
      klau boleh semua saya nak belajar hihihi

      Padam
  4. Ui..bahaya jugak simpan di bengkel. Ambil barang orang, tak jujur..

    BalasPadam
    Balasan
    1. klau bengkel yg x kenal sya pon takur jgak nak tinggal lma2
      ini bengkel ayah sedara saya tu sya ok je

      Padam
  5. kenapa buat timing belt mahal ya? sy penah kn cas rm700++ pengsannn pd hal kt authorize mekanik tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. ermmm sebab timing belt tu susah sikit untuk bukak dan pasang
      tengoklah atas kedai mungkin dia amik upah lebih tu yg mahal.
      Saya x pasti nak bagitau harga dan ikut atas kereta. paling mahal pon 500 bgi kereta sya. 700 tu macam mahal sgt mungkin dia lebihkan upah

      Padam
    2. Kalau boleh tanya dulu dan pergi kedai lain mesti ada beza walapon sedikit kadang2 diorang saje letak harga tinggi bagi orang yang x tahu apa2

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...