Sabtu, Ogos 03, 2019

Monoshock atau Suspension berbunyi bile terhenjut masa jalan

Nak diceritakan motor FZ nie dan berumur 7 tahun dan biasalah motor lama adalah barang kena tukar .Tapi kali nie bunyi tu aku rasa dekat monoshock dan tgk harga kat internet boleh tahan nak dekat 200 jugak. Kalau boleh make sure dulu bunyi dari mana sama ada fork absorber, monoshock atau mana2 joint yg dah longgar.

Aq pon cuba check sekali lagi dan tengok kat Monoshock ada karat dan tanah sekali minyak yang dah keras doh tepek kat Mono sebelah bwah  tapi atas masih ok.

Aq pon ada buang sikit dan hantar kedai untuk basuh kat bahagian Monoshock , lama dia basuh sebab aq biasa basuh sendiri dan x pernah perasan bahagian bawah mono tu kotor teruk.



Mono setelah basuh dan ada kotor sikit je sebab bahagian dalam susuah sikit 
Selepas basuh tu kurang sikit bunyi dan aq pergi kedai untuk beli spray karat dan spray kat bahagian bawah joint tu yg terdedah kat air dan juga kat area spring.kalau mono absorber tu kalau dah berbunyi kena servis atau tukar jer la.Alhamdulilah duit x banyak keluar sekurang2ya cuba yang ini dulu kalau bunyi jugak baru tukar Monoshock kat kedai.

Spray karat yang aq guna
This entry was posted in

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...