Isnin, April 19, 2021

Resepi Blueberry cheese tart




 

Blueberry cheese tart

Sugar Tart Base
227gm Butter
40gm Gula Aising
2 biji telur kecil(warna kuning sahaja)
20 gm Susu Tepung
375gm Tepung Biasa
Beberapa Titik  esen vanilla (tidak mahu bagi bau telur)

Cara- Caranya
1) Pukul marjerin dan gula Aising dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
2) Masukkan 2 telur kuning kalua kecil ,kalua besar hanya sebiji sahaja dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu bagi sebati.
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4) Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
5) Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais selama 30 minit.
6) Acuan sapu dengan mentega atau butter untuk tidak mahu bagi melekat.
7) Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Kami mengunakn oven besar jdi bakar pada suhu 100C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
8) Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese.

Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an utk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tart kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheesenya pula.

Bahan-Bahan untuk cream cheese filling

500gm krim keju

30gm butter

100gm gula aising

2 biji telur kecil(warna kuning sahaja)

1 sudu kecil esen vanilla

Jem blueberry

 

Cara- Caranya

1)      Keluarkan cream cheese 5 minit( agak kembang) sebelum digunakan. Jangan biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.

2)      Putar 30gm Butter dan gula aising hingga berkrim.

3)      Masukkan 2 telur kuning kalua kecil ,kalau besar hanya sebiji sahaja dan esen vanilla. Putar lagi.

4)      Masukkan 1 sudu kecil esen vanilla.

5)      Masukkan Cream Cheese sedikit demi sedikit

6)      Masukkan filling blueberry ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan adunan cream cheese tadi dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

7)      Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.

 

Cara buat lorekkan.

Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.

Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil-kecil di bahagian tepi.

Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!

Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.

Bakar selama 15 minit pada suhu 100C. Suhu bergntung pada oven masing2. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak.


Ahad, Mac 14, 2021

Ahad, Februari 28, 2021

Resepi Kek Gulung

 


Resepi Kek Gulung


Bahan-Bahan

4 biji telur

100 g Tepung gandum

120 g gula biasa(blender)

10 g overlate

20 ml susu cair  * di video lupa nak metion letakselepas tepung 

20 ml butter yng dicairkn

vanila

Jem blueberry


Cara-Cara

- Pecahkn telur asingkn telur putih dan kuning

- Putar telur putih dahulu bgi kembang dan asingkn 

- Putar pulk telur kuning sampai kembng n masukkn vanila. Lepastu masukkn overlate. Masukkn gula yng telah diblender putr sehingga sebati.

-masukkn telur putih yng telh kembng n putr sebati . 

- Masukkn tepung dengan * cucu cair dan  putar sehingga sebati.

- masukkn butter putr sekejp x perlu lama.

- masukkn adunn ke dlm dulng yng telh disapu butter atau margerin

Bakar ikut oven masing2

Kalau guna oven ma 100c

30minit

-bila dah masak,telangkupkan kek dan buka baking paper tu.

tunggu kek suam dulu baru letak inti

-letakkan inti jem blueberry, agak2 je nak banyak mana

tp jgn byk sgt nanti susah nak gulung

-Siap dan boleh potong untuk dimakan

Sabtu, Februari 06, 2021

Resepi Laksam Kelantan





 


Bahan untuk kuah laksam:
600g Ikan
3 Biji Bawang Merah (kisar)
11 Ulas Bawang Putih (kisar)
2 Inci Halia (ketuk bgi dia pecah jer)
1 Sudu Lada Hitam( ketuk sampai hancur)
4 Keping Asam Jawa
1/2 Gula Melaka
1 Biji Kelapa (santan)
Garam

Cara untuk kuah laksam:
Rebus ikan bersama sedikit air, agak-agak tenggelam ikan sahaja. Masukkan 1 asam keping, sedikit garam dan gula melaka. Rebus dalam anggaran masa 15 minit. 
Apabila ikan sudah masak, sejukkan kemudian asingkan isi ikan dan bahagian tulangnya. 
Kisar isi ikan bersama sedikit air.
Tulang ikan pon kisar jugk lepastu tapis yer.
Kisar bawang merah, bawang putih bersama air sedikit.
Air rebusan ikan jangan dibuang.
Air rebusan ikan tadi masukkn biji Lada hitam yang telh diketuk (sampai hncur) dan masukkn halia yng telah diketuk sedikit dan masukkn air bwng dan masukkn ikan yng dikisar dn jugk tulang ikan yng telah ditapis dan rebus sehingga mendidih.
Lepas didih letak garam secukup rasa dan jugk santan. Kacau di atas api yang perlahan. Tak perlu masak kuah terlalu lama kerana santan akan pecah minyak dan kuah akan jadi kurang sedap. Memadai cuma selama 5 minit atau 10 minit

Bahan untuk laksa kukus:
500g tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2L air panas (anggaran)
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul..
2. panaskan pengukus dgn api yg kuat, pastikan air banyak dan air mendidih ye sebelum mengukus.
3. Sapukan minyak pada tudung periuk, masukkan adunan dengan menggunakan senduk.
4. Kukus dalam 5 minit dan jika laksam gelembung tu maksudnyaya
ah masak.

Bahan untuk sambal belacan:
10 biji cili besar merah
10 biji cili padi hijau
2 inci belacan( bakar)
1 sudu garam

Bahan untuk ulam-ulaman:
kacang panjang
timun
Daun kesum

Rabu, Januari 20, 2021

Resepi Itik Kari Cara Kampung



 


Resepi Itik Kari Cara Kampung

BAHAN


Itik

Bawang  merah besar 1labu,hiris nipis*

Bwng putih 1labu,ditumbuk*

Lada kering 10 biji, blender*

2 inci halia,dihiris

2 inci Lengkuas,dihiris

2inci kunyit,dihiris

3 batang serai,dihiris

Serbuk kari

Kelapa 2 biji- (1 biji santan,1/2 kerisik)

1 keping asam gelugor

1/4 gula Melaka

Garam secukup rasa


BAHAN A (blender) 

- sedikit bawang merah, dihiris

- halia, dihiris 

- lengkuas, dihiris

- Kunyit, dihiris

- serai, dihiris


CARA MEMBUATNYA :-)

Masuk bawang merah dan kacau smpai gareng . Bila dah gareng  masuk bwng putih kacau sampai gareng. Dan masukkn cili kering yng di blender sehingga pecah minyak. Masuk kari yng telah dibancuh dgn air dlm setengah cawan. Masuk 2 cawan air bgi basah kacau sehingga pecah minyak.Selepas itu masukkn Bahan A yang telah dikisar(blender) kacau sampai serata seterusnya masukkn gula melaka, asam keping, sedikit garam kacau sampai ia mendidih dan masukkn itik yng telah disalai dan gaul bgi rata. Setelah itu biarkan ia sampai pecah minyak disebabkan daging itik masih keras kami terpaksa tukar periuk stim. Masukkn kerisik dan baru masuk santan.gaul bgi rata dan tunggu ia sampai mendidih .Kalau kuran masin tambah lgi garam biar secukup rasa dan siap


Isnin, Januari 18, 2021

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...