Ticker

6/recent/ticker-posts

Bagaimana untuk membuat Full backup Blogger anda


Setiap blogger perlu mengamalkan backup blog supaya jika ada sesuatu yang tidak diduga anda ada backup.   Membuat backup blog anda adalah apa yang setiap blogger perlu mengamalkan. 

Kadang-kadang semasa mengedit template  boleh terpadam atau menambah beberapa kod yang boleh membuat template blog ini tidak seperti yang anda inginkan. Ini menjadikan backup amat penting.  Ia mungkin bukan untuk sekarang tetapi untuk suatu hari nanti. Berikut adalah langkah-langkah untuk membuat backup template dan backup Pos.


Membuat backup template


Pergi ke Blog Title → Template. Klik di Backup / Restore butang di sebelah kanan Top. Kotak Popup akan dipaparkan klik pada Muat Turun penuh template. Template anda akan mula memuat turun.

Simpan di tempat di mana anda boleh mencari dengan mudah. Anda harus sentiasa membuat backup template sebelum mengedit template.


Membuat backup semua post anda


Klik Blog Title → Setting → Other → Blog Tools. Klik pada Ekport Blog option. Popup box akan muncul. Klik pada Download blog option. Post anda akan dimuat turun. anda boleh memuat naik ke Platoforms CMS lain seperti WordPress juga.
Menyimpan fail. Anda telah selesai. Pastikan anda membuat Posts backup sekali dalam seminggu.

Sekarang anda mempunyai kedua-dua Entri serta backup template. Anda boleh mengimport mereka apabila anda mahu.

Catat Ulasan

0 Ulasan