Ticker

6/recent/ticker-posts

Windows 10 sign-in menggunakan fingerprint and other optionSekarang Microsoft telah cuba untuk membuat safety feature yang terbaik untuk pelanggan dan bagi yang tidak mempunyai fingerprint boleh beli portable di kedai ada jual dan untuk access ke sign-in options, Sila pergi ke Start  > Settings  > Accounts  > Sign-in options. Pada  Sign-in options page, terdapat perlbagai method yang anda boleh pilih: • Windows Hello Face
 • Windows Hello Fingerprint
 • Windows Hello PIN
 • Security key
 • Password
 • Picture password


Selain daripada itu terdapat ada setting yang lain selain daripada di atas:

Require sign-in—Memerlukan anda untuk melog masuk ke peranti anda selepas berada di luar.
Dynamic lock—secara automatik mengunci peranti anda apabila anda berada jauh.
Privacy—Menunjukkan atau menyembunyikan maklumat peribadi pada skrin log masuk dan membolehkan peranti anda menggunakan info log masuk anda untuk membuka semula application anda selepas update atau restart semula.


To manage Dynamic lock

Windows boleh menggunakan peranti yang dipasangkan dengan PC anda untuk membantu mengesan apabila anda pergi, dan mengunci PC anda sejurus selepas peranti berpasangan anda berada di luar rangkaian Bluetooth. Ini menjadikannya lebih sukar untuk seseorang mendapat akses ke peranti anda jika anda melangkah dari PC anda dan lupa untuk mengunci.Pada Windows 10 PC, Start  > Settings  > Accounts  > Sign-in options.

 1. dibawah Dynamic lock, pilih Allow Windows untuk mengunci peranti anda secara automatik.
 2. Gunakan Bluetooth untuk memasangkan telefon anda dengan PC anda. 

Sebaik sahaja dipasangkan, bawa telefon anda dengan anda semasa anda berjalan pergi, dan PC anda akan secara automatik mengunci seminit selepas anda keluar dari rangkaian Bluetooth.

Catat Ulasan

1 Ulasan

 1. assalamualaikum... selamat tahun baru 2020... maaf laa baru sempat nak datang jenguk ke blog ni... insya allah sy akan kembali fokus sm mcm sebelum ni.... harap2 tak serik utk terjah blog sy nanti ya...

  BalasPadam